измамник

измамник
изма̀мни|к <-ци>
същ м
изма̀мниц|а <-и>
същ ж imbrogliòne m, truffatòre m, impostòre m

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

 • измамник — същ. лъжец, шарлатании, мошеник, изнудвач същ. подлец, вероломник, лицемер същ. съблазнител, прелъстител същ. съмнителна личност, фалшификатор същ. хищник, лихвар същ. шарлатанин, самозванец …   Български синонимен речник

 • авгур — (лат augur) 1. староримски свештеник кој по летот и гласот на птиците претскажувал што ќе се случи, 2. гатач, пророк, 3. измамник, шарлатан, човек што се прави дека е посветен во посебни тајни …   Macedonian dictionary

 • алчак — (тур alcak со низок раст) арамија, измамник, никаков човек …   Macedonian dictionary

 • апаш — (фр apache) мангуп, измамник разбојник …   Macedonian dictionary

 • дефраудант — (лат. defraudans) проневерувач, измамник, криумчар …   Macedonian dictionary

 • импостор — (лат. impostor) 1. измамник, лажго 2. клеветник …   Macedonian dictionary

 • левантинец — (итал. Levantino) 1. Европеец што е роден и живее на Левант, ориенталец. 2. левантски талир талир на Марија Терезија се ковел во Австрија и Чехија за земјите од Блиски Исток каде што и денес важи како пара 3. фиг. итрец, измамник (во трговијата) …   Macedonian dictionary

 • махер — (гер. Macher) 1. вешт човек што знае да се снајде во секакви ситуации 2. комбинатор, измамник …   Macedonian dictionary

 • мистификатор — (лат. mystificator) човек што врши мистификација, што доведува некого во заблуда, измамник …   Macedonian dictionary

 • престигијатор — (лат. praestigiator) магесник, измамник …   Macedonian dictionary

 • тип — (грч. typos) 1. лик, образец, калап, мостра, примерок 2. биол. највисок подвид (систематска категорија) во систематизацијата на организмите 3. во литературата и уметноста: обопштен лик што содржи карактерни црти на определена група луѓе 4. тип.… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”